Tchaj-ťi čchüan  – účinná fyzioterapie, prevence i léčba pro každého

Tchaj-ťi čchüan – účinná fyzioterapie, prevence i léčba pro každého

 

Dlouhodobá praxe tchaj-ťi stylu Čchen učí člověka hlubokému pochopení biomechaniky lidského těla. V tchaj-ťi sleduje cvičenec chod organizmu, funkce a spojitosti orgánů a jejich návaznost na pohyb a výkonnost. Člověk, který se dlouhodobě věnuje tchaj-ťi, tak má mnohdy více znalostí a zkušeností s vadami a bloky lidského těla než západní medicínou uznalý fyzioterapeut, který místo syntézy používá jako nástroj analýzu a rozklad. Lidské tělo je obrovský propojený organizmus, ve kterém funguje efekt „motýlího křídla“.

Mnozí fyzioterapeuti působí nápravy lokálně. Tento pohled je však ohraničen a často velmi zavádějící. Ano, mechanizmy a funkce těla může odpozorovat každý. Avšak k nápravě bloků a vad už člověk potřebuje zkušenost a nadhled. Možná by prospělo, aby každý fyzioterapeut cvičil tchaj-ťi. Dle tabulek se uzdravovat nedá. Většina mistrů tchaj-ťi, právě díky zkušenosti a pozorování i přímo na svém vlastním těle, jsou mistry biomechaniky a funkční anatomie.

Tchaj-ťi čchüan styl Čchen se do hloubky zabývá zatížením, průchodností, uvolněním a relaxací, momentem hybnosti, pákovým efektem, mechanickou výhodou, prací s těžištěm, stabilitou kosterního systému (HSSP), pružností svalů a šlach, optimálním dýcháním, korektním trávením i bazálním metabolizmem. Skrz tchaj-ťi člověk regeneruje své tělo i nervový systém. Praxe tchaj-ťi používá tělo celostním prostorově empatickým způsobem, vnitřní vesmír těla i vnější vesmír přírody jsou spájeny a neinvazivně provazovány.

Mistr Čchen tchaj-ťi čchüan (Chen Taiji quan) Čchen Siaowang (Chen Xiaowang) často říká:
„Klid, spusťte váhu, přirozeně jemně – relaxujte“.

Tchaj-ťi naplno využívá celičké tělo bez přetěžování kloubů a svalů. Při cvičení tchaj-ťi však lidské tělo může pracovat naplno, což je výborná prevence i samoléčba. Tchaj-ťi zlepší prokrvení, trávení, fyzickou i duševní náladu. Tchaj-ťi čchüan prokazatelně funguje při odbourávání chronických bolestí krku, zad, revmatu, Bechtěrevovy choroby, při nefunkčním pohybu, při vadném držení těla a degenerativních změnách páteře, také jako rehabilitace po úrazech, mrtvici, Parkinsonově chorobě, při stárnutí. Tchaj-ťi by se tak mělo stát důležitou složkou při prevenci, léčbě i rehabilitaci rozličných nemocí a chorob.