Tchaj-ťi čchűan pro zdraví

Tchaj-ťi čchűan pro zdraví

Zkušenosti a výsledky vědeckého výzkumu ukazují, že tchaj-ťi má vynikající zdravotní účinky. Je prospěšné zvláště duševně pracujícím středního a vyššího věku. Dlouhodobé cvičení tchaj-ťi uvolňuje stres a je prevencí proti mnoha nemocem. Tchaj-ťi Čchen působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám (infarkt, mrtvice, hypertenzi dokonce snižuje), nemocím dýchacích a zažívacích orgánů, ale také proti postižením pohybového aparátu (artróza, osteoporóza, bolesti zad), psychickým potížím (stres, úzkostné stavy, deprese), harmonizuje lidské tělo jako celek a pomáhá člověku včlenit se do kruhu života.

Tchaj-ťi obsahuje řadu zdravotních a meditačních cvičení a příznivě ovlivňuje tělesné i duševní zdraví. Tai Chi je neodlučně spjato s pojmem Chi – vitální energie. Podle staré čínské medicíny je „čchi“ životní síla, která je nezbytná k životu. Koncepce chi vychází z teorie tradičního čínského léčitelství. Podle této teorie je chi obsažena ve všem, nejvíce však ve vzduchu, větru a slunečním záření.   Zásobárnou chi v těle je podle tradiční teorie bod nazývaný tan-tchien (dan-tian) a celá oblast v jeho okolí (asi 2 palce pod pupkem).  Chi cirkuluje tělem podobným způsobem jako krev, avšak ve větší míře po vlastních drahách – akupunkturních meridiánech. Tchaj-ťi pohyby pro zdraví jsou při cvičení pomalé, přirozeně plynulé, žádné velké síly ani rychlosti není zapotřebí, jen spojit svou mysl a sílu. Taijiquan řeší chronické choroby jako je vysoký krevní tlak, plicní nemoci, osteoporóza, artritida, vady páteře, úzkosti, zlepšuje a prodlužuje spánek.

Taiji obsahuje principy hlubokého dýchání, tradiční čínské medicíny, taoistickou filosofii Jin a Jang, bojové umění. Taiji je nauka o životě. Taiji je dlouhodobý vklad. Staré známé taiji rčení zní: „Student Taiji musí polknout hořkost“. Taiji vyúka zahrnuje, jak základní stání v postojích a cvičení dechových qi gong (čchi-kung) forem, tak základní cvičení navíjení hedvábí (chan si jing – dovednost cirkulace qi energie cez kruhové pohyby + dýchání) a samozřejmě cvičení sestav a forem bez i se zbraněmi a (tuej-šou) cvičení v páru a volný sparing.