Tchaj-ťi čchüan při Bechtěrevovy nemoci (AS – Ankylozující spondylitida)

Tchaj-ťi čchüan při Bechtěrevovy nemoci (AS – Ankylozující spondylitida)

 

Některé z dalších výhod Tchaj-ťi zahrnují: snížení bolesti, stresu, úzkosti a deprese, zlepšení nálady, vyšší spalování kalorií, zvýšení koordinace, uvědomění si vlastního těla, posílení imunitního systému, zpomalení procesu stárnutí a řídnutí kostí, pomáhá při poruchách pozornosti ADD a při hyperaktivitě ADHD, probouzí životní energii, snižuje bolesti kloubů způsobené artritidou, revmatismem a fibromyalgií, pomáhá při hubnutí, při příznacích roztroušené sklerózy, snižuje stav stresových hormonů.

Pravidelné cvičení tchaj-ťi urychluje regeneraci po srdečním záchvatu nebo mrtvici, ulevuje při ankylozující spondylitidě (Bechtěrevova nemoc – příznakem je postupně se zhoršující ztuhlost páteře a omezení hybnosti. Někdy jsou postiženy i ramenní pletenec, kyčle a ramenní klouby. U tohoto onemocnění je narušen imunitní systém. Buňky imunitního systému napadají meziobratlové klouby a skloubení páteře s pánví.).

Mechanika pohybu tchaj-ťi je díky kontrolovanému přenosu váhy a uvědomování si těžiště přesně uložena ve všech kloubech. Člověk praktikující tchaj-ťi si v podstatě příjemně ustele ve svém vlastním těle. Všechen pohyb je pak řízen z tan-tchienu (centrum energie čchi asi 2cm pod pupíkem). Pohyb tchaj-ťi je vždy celistvý a propojen s centrem.

Mistr Chen Xiaowang říká: “ Je to jako řídit auto. Než vyjedete, musíte si nastavit zrcátka, upravit polohu sedadla, připoutat se. V tchaj-ťi je první věcí uvolnění celého těla a nechat energii plynule cirkulovat skrz tan-tchien . Tan-tchien je centrem energie celého těla , vše musí být v rovnováze. Mysl a tělo musejí být velmi klidné a citlivé, pak můžeme skrz tan-tchien řídit a koordinovat všechen pohyb celého těla.“