Tchaj-ťi čchűan a pravdivý náhled do sebe sama

Tchaj-ťi čchűan a pravdivý náhled do sebe sama

 

Tchaj-ťi čchűan není divadlo, film či přehlídka. Tchaj-ťi čchűan je umění vnitřního světa lidského těla. V pouti po stezkách tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen (Chen) spájíme tělo a mysl skrze dech v jeden celek. Základní pocítění celistvého těla se k nám dostává pomocí uvědomění si vnitřního běhu organizmu spolu s korektním vyrovnáním celé stavby a konstrukce těla (kostry, svalů, orgánů). Vyrovnáváme těžiště, snižujeme napětí ve svalech a snášíme váhu do země – postoje a nohy tak sílí a trup s pažemi se uvolňuje.

Veškerý pohyb i klid se podřizuje centru v pase (tan-tchienu). Začátek však vždy visí v hlavě v myšlence. Trénink se zaměřuje na princip celistvosti, zakořenění a na relaxaci. Trénujeme vždy sebe zevnitř, ne ladné formy zvenku. Tchaj-ťi čchűan nikdy není kamenný stav, vždy se jedná o proměnlivý průběh.

V mysli se rodí pohyb, pas ho startuje a celé tělo se hýbe (plynule, koordinovaně a měkce). Sledujeme pohyb těla zevnitř i prostor venku kolem nás. Cítíme sounáležitost, neuchopitelnost a klid. Pokud generujeme dostatek čchi v ledvinách celé tělo i jeho orgány prospívají přirozeně. Vyrovnanost Jin a Jang. Každé oslabení, nesoulad, blok vede k potížím a později až k nemoci.