Tchaj-ťi čchűan Čchen – uvolnit se v pohybu

Tchaj-ťi čchűan Čchen – uvolnit se v pohybu

Umění  tchaj-ťi je uměním přesné soustředěné práce s celým lidským tělem. Cvičením tchaj-ťi v pomalém rytmu máme možnost uvolňovat nervový systém a s ním relaxovat vnitřní napětí svalů v těle. Klid znamená nadhled a ovládnutí pohybu. Soustředěné pomalé cvičení nám dává možnost přesného pohybu a formy. Dýchání se při klidném pohybu prodlužuje a prohlubuje, tělo má tak možnost rehabilitovat, relaxovat a naplno pracovat.

Životní energie čchi může volně klesat do tan-tchienu. Při tchaj-ťi je podstatné setrvávat v přítomnosti, každý plynulý pohyb vnímat přítomně a přirozeně skrz celé tělo. Lidské tělo při praxi zůstává citlivé a instalované v prostoru. Bytelně opřené a zakořeněné chodidly v zemi. Každé napětí v hrudníku a ramenech přizvedává lidské orgány do nepřirozených poloh.

Člověk v nezdravém napětí blokuje přirozený chod organizmu. Celý pas musí být uvolněný – z důvodu hlubokého bráničního dechu, stabilizace, koordinace, jemného přenosu váhy, řízení pohybu a z důvodu vyváženého spojení horní poloviny těla s dolní podsadou. Bez uvolněného pasu není možné pružného pohybu, stabilně zakořenit, spustit váhu a vyrovnat těžiště.

Tchaj-ťi přináší soustředění a přirozené uvolnění v každém pohybu.