Tchaj-ťi čchűan znovu a znovu…

Tchaj-ťi čchűan znovu a znovu…

 

V dnešním světě je tchaj-ťi čchűan znovu a znovu objevováno pro své zdravotní účinky a možnost uvolnění. Tchaj-ťi čchűan mistrně pracuje s myslí a tělem dohromady. Tělesný pohyb startuje nikoli z hraničních a nejbližších částí těla, ale z pasu, kam je uvolňováno i napětí, touha, chcete-li.

Pas je středobodem lidského těla, v pase je nejsilnější systém svalstva na lidském těle (svaly břišní – např. přímé i šikmé, zádové – např. široký sval zádový, vzpřimovače trupu, stabilizační – např. bránice, pánevní dno, dechové – např. hrudní. Jedná se o velmi složitou spolupráci mnoha svalu v kruhu kolem pasu. Pas distribuuje a stěhuje velmi obratně zatížení z kyčle do kyčle, z nohy na nohu, ze strany na stranu a vyvažuje těžiště a spolupracuje s nohama a vrchem těla na rovnováze.

Tchaj-ťi čchűan nás učí, jak správně držet své tělo, aby vnitřní systémy a orgány mohly běžet bez stresu a naplno. Tchaj-ťi čchűan Čchen posiluje imunitu a zintenzivňuje vnitřní chod a prokrvení tělesných orgánů. Pravidelné cvičení zlepšuje a centralizuje koordinaci zdravého tělesného pohybu.