Tchaj-ťi čchűan (taiji quan) versus gravitace

Tchaj-ťi čchűan (taiji quan) versus gravitace

 

Tchaj-ťi čchűan (taiji quan) vždy při pohybu aktivuje HSSP (hluboký stabilizační systém páteře. Stabilizační systém obsahuje hluboké svaly krku, lopatek, mezižeberní svaly hrudníku, páteře, bránici, svaly pánevního dna, svaly kyčlí a rozkroku včetně šlach a svalů dolních končetin. Velmi zásadní je hluboký klidný brániční dech. Vždy těsně před započetím každého pohybu lidské tělo spíná hluboký stabilizační systém páteře. Člověk si to kdykoli může ověřit při chůzi do schodů.

Lidské tělo tímto přirozeným úkonem vytvoří pevnou konstantu neboli bod, který vyváží a pomáhá provádění pohybu. Lidské tělo vnitřním vyvážením napětí připraví těžiště na přesun váhy a následný pohyb. Během mnohaletého tréninku tchaj-ťi čchűan (taiji quan) člověk dokáže rovnoměrně posílit HSSP (hluboký stabilizační systém páteře) a pečovat o svou mysl, tělo zároveň.

Tchaj-ťi je komplexní bojové umění a zároveň zdravotní cvičení pro lidi v každém věku. V pohybu tchaj-ťi je konstrukce těla vždy vyvážená a stabilní, při zvedání končetin a přesunu váhy nedochází k přetížení, přechýlení trupu do směru pohybu. Cvičení velmi umně pracuje s celou nosnou strukturou těla a váhou, jež nám definuje gravitace. Přesný a přesto uvolněný pohyb tchaj-ťi čchűan učí lidské tělo lepší koordinaci, rovnováze a klidu.