Taijiquan (tchaj-ťi čchuan) pro zdraví

Taijiquan (tchaj-ťi čchuan) pro zdraví


Taijiquan
(tchaj-ťi čchuan) a jeho pravidelné cvičení představuje účinné zdravotní a relaxační cvičení, které podle tradičních čínských názorů pomáhá proti řadě nemocí a přináší dlouhověkost. Taijiquan Chen můžeme cvičit jak v nižších pozicích – náročnější na kondici, tak i ve vyšších postojích, princip zůstává zachován. Taijiquan je možné začít cvičit v každém věku a doporučuje se i lidem, kteří jinak nesportují.

Tchaj-ťi je často doporučováno lékaři jako metoda cvičení vhodná pro pokračování rehabilitace, pro všechny,kteří mají problémy s pohybovým aparátem,chtějí uvolnit svaly a odstranit bolesti, pro všechy co trpí astmatem, pro lidi s chronickými bolestmi zad. Tchaj-ťi čchen je tisíciletími ověřené cvičení obsahující zdravotní benefity.

Cvičení tchaj-ťi
patří k nejlepším prostředkům k upevňování zdraví. Praktické zkušenosti i vědecké výzkumy ukazují, že časté cvičení tchaj-ťi čchen má příznivý vliv na nervy, krevní oběh, činnost srdce, reguluje dychání, zlepšuje metabolismus, procvičuje svalstvo a uvolňuje klouby.

Tchaj-ťi má mnoho sestav rukou i se zbraněmi. První sestava starého stylu, jejíž hlubokou znalost doporučuje jako základ velmistr Chen Xiaowang, Lao Jia Yi lu je klíčem a základní tréninkovou sestavou stylu Čchen tchaj-ťi čchűan. Ze sestavy Lao Jia Yi Lu vyšly další styly a sestavy taijiquan, Lao Jia Yi Lu obsahuje mnoho pomalých plynulých pohybů, které vycházejí z principů navíjení hedvábí.

Lao Jia Yi Lu učí člověka pevným a vnímavým postojům, prohlubuje uvědomění si základních pohybů a principů dýchání a přenášení váhy. První sestava starého stylu tchaj-ťi čchen je velmi často podceňována a mnoha cvičenci nepochopena, přesto ji s chutí cvičí mnoho lidí různého věku.

Velmistr Čchen Siaowang má velmi vytříbená pravidla pro cvičení Tchaj-ťi. Chen Xiaowang často říká: „Klid, spusťte váhu, přirozeně jemně – relaxujte“. Praktické hodiny mistrně organizuje, často máte pocit, že by zvládl ucvičit i 20 Strahovů. Ochotně a s nadlidskou trpělivostí Vás bezpečně vede po stezkách energie čchi a její cirkulace. Často říká „Nechoďte do nízkých pozic, chceme se uvolnit a nechceme zbytečnou bolest nohou, která nám nakonec vystaví překážky a bloky“.