Správné držení těla při cvičení tchaj-ťi čchűan

Správné držení těla při cvičení tchaj-ťi čchűan

Správné držení těla začíná od postavení chodidel, kotníků, povolení kolenou, usazení kyčlí, pokračuje přes správné zakřivení a rozvolnění páteře, optimální pozicí se spuštěním lopatek a povolením ramenou až po zavěšení temena hlavy, dále aktivujeme hluboký stabilizační systém těla, koordinujeme šíjové svaly, svaly lopatek, mezižeberní svaly, vzpřimovače trupu, svaly beder a břicha a svaly pánevního dna včetně bránice v kombinaci s hlubokým dýcháním. Naše tělo pracuje jako celek a nepříznivé postavení jakékoli části těla ovlivňuje jiné části a projevuje se souvislostmi napříč celým organizmem.

Tchaj-ťi čchűan stylu Čchen zahrnuje nauku o správném držení těla, aby lidský organizmus mohl naplno vykonávat funkce důležité pro život. Lidské tělo je velmi dokonalý stroj, který se neustále do určité míry regeneruje a snaží se o optimalizaci a přizpůsobení dennímu použití. Pokud však své tělo denně jednostranně přetěžujeme, organizmus se počne patologicky měnit a tvarovat. Tato přirozená obrana těla vede k různým civilizačním chorobám, vadám držení těla, dysfunkcím orgánů až k těžkým chronickým nemocem a neléčitelným chorobám.

V dnešní době, kdy se svým vlastním tělem strávíme o samotě v soukromí maximálně sotva pár minut denně, začínají být vnitřní zdravotní cvičení a práce s organizmem jako je například tchaj-ťi čchűan velmi ceněné a potřebné. Je smutné, že člověka k zájmu o své tělo většinou donutí nemoce a dysfunkce ve velmi pokročilém stádiu rozvoje, kdy akutní léčba je již nevyhnutelná. Přitom prevence v podobě starobylého cvičení tchaj-ťi čchűan nás oproti invazivním chemickým medikamentům západního světa nestojí téměř nic.