Qi Gong – Čchi kung

Qi Gong – Čchi kung

 

Qi gong – prevence léčba i styl života? Stárnutí podle názorů Dálného východu je spojeno s poklesem množství a kvality životní energie (čchi), což má další důsledky na vnitřních orgánech a ve všech systémech organismu – krevním oběhu, imunitním a hormonálním systému. Qigong (čchi-kung) zahrnuje soubor prostředků a metod k pěstování a kultivaci energie qi (čchi).

Výraz qi znamená energie a výraz gong dovednost. Jedná se o celou řadu nejrůznějších cvičení, která mohou sloužit k podpoře taiji, k podpoře zdraví a harmonizace, ke zvyšování citlivosti a vnímavosti, zlepšení pohyblivosti. V japonské metodě zen šiacu se říká, že imunitní a lymfatický systém je řízen trojitým ohřívačem.

Relaxační cvičení působí vzestup T-lymfocytů (důležitých v imunitních reakcích), hypnóza a řízená představivost zvyšují míru imunoglobulinů, které jsou hlavní složkou imunitního systému. Qi gong a jeho základní principy cvičení jsou stejné jako např. u Tai -ti (čti tchaj-ťi) nebo u některých tradičních stylů bojového umění kung-fu.

Při cvičení qi gongu dáváme prostor vnitřní cirkulaci naší krve a energie, tím harmonizujeme a stimulujeme meridiány a příslušné vnitřní orgány. Qi gong též posiluje hluboké svalstvo, tím zpevňuje celé tělo a zlepšuje jeho jemnou motoriku. Zlepšuje dýchání posílením hlubších svalů v oblasti břicha a pánve, které jsou důležité pro správnou funkci bránice.

U Qi gongu je pozornost směřována na pohyb, doslova průběh pohybu, jeho kvalitu a pocit cvičence při pohybu. Tělesné uvolnění šetří tělesnou i duševní energii a zároveň je prožívání uvolnění příjemnější než prožívání napětí. Člověk by měl být uvolněný po většinu svého života, pochopitelně kromě doby, kdy je svalová kontrakce nezbytná. Výjimku tvoří také svalové skupiny, které zachovávají správnou polohu těla. Důležité je i uvolnit svaly obličeje (mimické), které se u většiny lidí s přibývajícím věkem dostávají do trvalého napětí.

U Qi gongu je pozornost směřována na pohyb, doslova průběh pohybu, jeho kvalitu a pocit cvičence při pohybu. „V těle je devět kloubů, klíčových míst, která musíte uvolnit. Tři najdete v pažích, tři v nohou a tři v zádech. V pažích je to zápěstí, loket a rameno, v nohou kyčel, koleno, kotník. A v zádech kříž, krk a vrcholek hlavy.

“ Doporučuje se přednostně se věnovat kloubům paží, z toho nejprve zápěstím, dále loktům a pak ramenům. Zajímavé je doporučení uvolnit i šlachy mezi sousedními klouby, ale také kosti, což patří k určitým hlubším poznatkům v tchaj-ťi-čchüanu a je snad i jednou z možností boje proti osteoporóze. Zmíněné klouby horních a dolních končetin vzájemně tvoří tzv. tři vnější harmonie tchaj-ťi-čchüanu, tzn. ramena se při cvičení pohybují spolu s kyčlemi, kolena spolu s lokty a zápěstí spolu s kotníky. „Jakmile se uvolní kříž, začne čchi stoupat vzhůru“ . Qi gong nás učí autentickými a prověřeným metodami dosáhnout harmonie zejména na energetické úrovni.