Přirozeně zdravé tělo pomocí taiji

Přirozeně zdravé tělo pomocí taiji


Hubnutí a Taiji
(Tai-Chi Chuan, Taijiquan, Tchaj-ťi čchuan, taj-či)? Je možné zhubnout pomocí Taiji. Ano. Avšak není zázračného léku. Cvičení Taiji nastoluje v lidském těle přirozený metabolismus, který je civilizačním tlakem pozdržován a zpomalován. Taiji zprůchodňuje, uvolňuje a přirozeně zlepšuje látkovou výměnu v těle člověka. Hubnout se dá s Taiji zcela přirozeně, stačí když člověk naslouchá a uvolňuje své bloky. K hubnutí a cvičení Taiji samozřejmě platí přidat přirozenou střídmost a netlak. Taiji je dnes na celém světě oblíbené nejenom jako účinná sebeobrana, ale především jako relaxační a zdravotní cvičení pomáhající proti stresu, zklidňující hektický životní styl a pozitivně působící na pohybový systém i vnitřní orgány.

Všestrannost Tai Ji je založena na jedinečné kombinaci dechových a pohybových technik a na koordinaci mysli a těla. Taiji patří mezi vnitřní styly čchi-kungu, což je cvičební systém, který pomáhá uvnitř těla vytvářet tok energie čchi. Pojem čchi se dá do češtiny přeložit jako vnitřní vitální síla nebo energie, která prostupuje celým tělem. Získáváme ji při narození a postupem času nám ubývá. Energie se shromažďuje v dantianu- bod asi tři prsty pod pupíkem – a do těla je rozváděna po drahách – meriidánech. Velmi duležitou součástí cvičení tchai-ťi-čchuanu je harmonizace, příjemné a přirozené uvolnění těla, jemné a citlivé zacházení s dechem.

Čchi nemá určitý tvar ani barvu, ale její přítomnost můžeme vnímat jako chvění, brnění, mírný tlak v končetinách, teplo a podobně. Na rozdíl od vnějších bojových stylů, které užívají hrubé síly, u taiči dochází k naprostému uvolnění mysli. Taiji posiluje imunitní systém. Zlepšuje držení těla, čímž předchází degenerativním onemocněním páteře a bolesti zad. Upravuje potíže se zažíváním. Rozvíjí rovnováhu a stabilitu. Tím působí preventivně proti pádu, zejména u starších lidí. Všechny pohyby v Taiji vycházejí z pasu. Současně dochází k pohybu hlavy, rukou a nohou, čímž dochází ke spojení horní a dolní části těla a správnému proudění energie. Svaly musí být uvolněné.

Doporučuje se co nejpomalejší provádění pohybů. Díky tomu budete dýchat pomaleji a hlouběji, budete soustředěnější. Charakteristickým znakem Taiji je maximální stupeň protažení a rotace v každém pohybu. Tím dochází k uvolnění napětí a ke správné cirkulaci energie – chi. Při cvičení Taiji se uklidní srdce, soustředí mysl, odpočinou si nervy a koordinují se všechny tělesné orgány.

Léčebné účinky jsou vědecky dokázány, a tak se vám klidně může stát, že vám doktor při onemocnění pohybového ústrojí, páteře, kardiovaskulárních chorob, při vysokém krevním tlaku nebo při artritidě toto cvičení doporučí. I když Taijiquan (tchai-ťi-čchuan) byl puvodně bojovou a sebeobrannou formou je v dnešní podobě toto cvičení prospěšné všem věkovým skupinám i některým nemocným a fyzicky slabším.