Praxe a trénink, přirozeně…

Praxe a trénink, přirozeně…

Rozmáchlé pohyby rozhodně nepatří k základním principům cvičení tchaj-ťi čchűan Čchen. K charakteristice pohybů ve formách náleží šetřivost. Projevem základů cvičení je lehké nakračování , přesný přesun váhy a uhlídání kolmé osy. Celý pohyb zahrnuje celistvé uvolněné tělo.

Do postoje je spouštěna váha, to nám umožní lehkost horní poloviny těla, která je usazena a vzpřímeně přesouvána dle pohybu boků a kyčlí. Ramena se se stávají součástí spodních nosných kloubů těla – kyčlí a reagují na každý pohyb pasu, který rozdmýchává pohyb boků. Celé tělo je vyplněno a spojeno zevnitř.

Master-Chen-Ziqiang-624x471

Otevírání a zavírání neprovádíme s urputností a přespřílišnou snahou. Spíše se jedná o vlnu, která logicky a fyzicky vychází ze středobodu – tan-tchienu. Vždy stabilizujeme a přivřeme střed před každým ukročením, úderem a otevřením. Pokud se pohneme doleva, nejprve mírně povolíme pravou  stranu.

Tchaj-ťi živě pracuje zároveň s celým tělem, čerpejme klid a soustředění a vyhýbejme se unáhleným pohybům v napětí. Cvičme s rozmyslem, ať naše cvičení není bezduchým nesmyslem.

Lektor taiji Martin Pařízek