Práce s celým tělem při tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen

Práce s celým tělem při tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen

 

Tělo při cvičení tchaj-ťi nikdy není nemotorné, rozpojené, tvrdě zablokované. Tělo je continuálně propojené s centrem v tchan-tchienu. Konstrukce těla je stabilní a každý pohyb je opodstatněn v prostoru. Celé tělo je poskládané v jeden houževnatý celek. Volnost a rychlost pohybu je vždy podmíněna plynulou interakcí celku. Dech a životní energie čchi je všudypřítomná a pronikající.

Pohyb se vždy koordinuje skrz centrum v podbřišku, myšlenka pouze reaguje na podnět. Dech je klidný volný a prostupuje celým tělem, čchi cirkuluje. Nádech kumuluje a shromažďuje, výdech rozvádí a směruje. Na dech se v zásadě nikdy netlačí. Výbušná síla fa-jing je vždy tvořena z pasu, skrz zakořeněný postoj je síla myšlenkou z pasu vedena přes páteř a záda až do končetin. Tou principiální cestou je si plně půjčit sílu od soupeře a konat beze ztrát.

Mistr Chen Xenxiaowang zmiňuje úsloví: „Pomocí 4 uncí odchýlit 1000 liber“. Pokud jakákoli část vystoupí z koordinovaného celku, vytváří blok a tělo se rozpojí. Blok ihned návazně vytváří chybu v trupu i postoji. Člověk ztratí kořen a ochabne, nebo ztvrdne. Praktikant tchaj-ťi postupuje vždy citlivě a plynule s trpělivostí na vyrovnání svých chyb a bloků.