Poznej klid, aby si poznal pohyb tchaj-ťi čchűan

Poznej klid, aby si poznal pohyb tchaj-ťi čchűan

 

Koordinace pohybů a průběžný rozvoj energie čchi jsou v praxi tchaj-ťi čchűan velmi zásadní. Ovládnutí vnitřní mechaniky závislé na přirozeně bytelné konstrukci nosného systému těla je běh na velmi dlouhou a složitou trať. Klid a ne-pohyb je věrným pomocníkem, díky kterému spatřujeme své vnitřní zrcadlo a slyšíme své nitro, jindy přehlušované pohybem samým a rušivými vnějšími vlivy.

Dech je průvodcem, který je nám vždy věrný. Přítel, který nám dá klid. Pokud se zastavíme a staneme ve zdánlivé nečinnosti nějaký čas, začneme cítit spojitosti a zákony konstrukce a celistvosti lidského těla. Základem je vždy pochopit sebe sama. Touto cestou jsme schopni pochopit ostatní. Pokud nejsme v rozporu sami se sebou, těžko způsobíme rozpor vůči ostatním.

Klid tchaj-ťi čchűan zná uvolnění, ne však ochablost.
Klid tchaj-ťi čchűan zná pevnost, ne však křeč.
Klid tchaj-ťi čchűan zná rychlost, ne však zbrklost.
Klid tchaj-ťi čchűan zná celistvost, ne však jednostrannost.

Pokud znáte svůj pohyb a ovládáte své tělo, pak mysl pouze ťukne a věci se dějí, pružně, bez vnitřního tření, bez přepětí, prakticky a ekonomicky – přirozeně. Nic nenahradí pocit stát pevně na svých nohách. Volba je vždy pouze v nás.

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Poznej klid, aby si poznal pohyb tchaj-ťi čchüan - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Taiji Chen Style Nová Paka  (článek Poznej klid, aby si poznal pohyb tchaj-ťi čchüan) […]