Polibek věčnosti – tchaj-ťi čchűan

Polibek věčnosti – tchaj-ťi čchűan

Ačkoli se na první pohled zdá pomalý pohyb tchaj-ťi nudným a jednoduchým. První pohled klame. Tchaj-ťi čchűan nikdy není kamenný stav, vždy se jedná o proměnlivý průběh. Udržení osy v prostoru a kalibravání napětí a váhy napříč tělem.

Ustavení a vyrovnání mysli je nejdůležitější. V mysli se rodí pohyb, pas ho startuje a celé tělo se hýbe (plynule, koordinovaně a měkce). Sledujeme pohyb těla zevnitř i prostor venku kolem nás.

Tělo se rozkládá stabilizačně do prostoru a vynáší ze svého středu relaxované ruce. Na základní uvolnění a spouštění váhy není možné použít sílu nebo svalový tlak. Usednutí a stabilizace těla probíhá přirozeně v souladu s dechem, celkovým srovnáním základní osy – páteře, gravitačními silami a svalovým relaxem.

Celé průchozí tělo udržuje svaly připravené, nikoli v tenzi. Svaly v tenzi porušují základní osu páteře a způsobují nerovnováhu, kterou dokonalý mechanizmus těla vyrovnává.K pozvednutí ducha je nutné pustit usilování a jednostranné soustředění. Pochopení principů tchaj-ťi vždy vychází pouze ze zkušenosti sebe sama.

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Polibek věčnosti – tchaj-ťi čchűan - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Taiji Chen Style Nová Paka  (článek Polibek věčnosti – tchaj-ťi čchűan) […]