Péče o zdraví pomocí tchaj-ťi čchűan (taijiquan)

Péče o zdraví pomocí tchaj-ťi čchűan (taijiquan)

 

Starobylé vnitřní bojové umění tchaj-ťi čchűan je jedinečným zdrojem nenásilného posilování celého těla. Tchaj-ťi čchűan pracuje komplexně v pohybu s myslí, dechem i všemi svaly podporujícími stavbu, stabilitu, koordinaci lidského těla i pohyb samotný. Tchaj-ťi čchűan podporuje celostní prokrvení a vyživení svalů, kostí a orgánů. V dnešním světě je tchaj-ťi čchűan znovu a znovu objevováno pro své zdravotní účinky a možnost uvolnění.

Čínské bojové umění tchaj-ťi čchűan (taijiquan) stylu Čchen z vesnice Čchenťiakou (Chenjiagou) zastupované velmistrem Čchen Siaowangem (Chen Xiaowang) pomáhá chránit klouby, protahovat svaly, posilovat orgány, budovat rovnováhu, sílu, vůli, trpělivost a pocit duševního klidu a fyzické vyrovnanosti.  Pomocí praxe tchaj-ťi čchűan jsme schopni relaxovat tělo, promazávat klouby, zprůchodňovat tok životní energie čchi (qi).

Skrz praxi tchaj-ťi čchűan člověk otevírá klouby, ekonomicky používá celé tělo a cirkuluje energii. Jsme od hlavy zavěšeni, nohy se přirozeně opírají o zem, chodidla jsou přilepená, kolena volná, kyčle a boky sedají, páteř se rovná, záda nesou konstrukci horní poloviny těla a ruce jsou mírně ohnuté a uvolněné. Při tchaj-ťi čchűan stylu Čchen máme možnost používat i sebeztracené a zapomenuté svaly a úpony. Rozvážný klidný, plynulý a přesný pohyb je vhodný pro každého.