Odpočívat i posilovat skrze tchaj-ťi čchűan

Odpočívat i posilovat skrze tchaj-ťi čchűan

 

Při cvičení tchaj-ťi čchűan člověk vědomě pracuje s relaxací a správným držením celého těla, jak při statických postojích, tak při pohybu. Do všech procesů se aktivně zapojuje celá osa páteře a přilehlé svaly spolu se svaly bránice a pánevního dna. Vrcholek hlavy zavěšujeme směrem k nebi, abychom mohli posléze povolovat celou páteř až ke kostrči. Opřeme se rovnoměrně o svá chodidla a aktivujeme hluboký stabilizační systém páteře (HSSP).

HSSP tvoří především tyto svaly: příčný sval břišní (m. transversus abdominis), svaly podél páteře (mm. multifidi), pánevní dno (diophragma pelvis) a bránice (diohragma). Aktivace stabilizace je nutná při všech pohybech i statickém držení. Svaly pánevního dna podpírají ze spodu všechny vnitřní orgány, ale také pomáhají ve správném a zdravém držení těla a jeho stabilizaci. Svaly pánevního dna spolu s bránicí vyvažují a kalibrují přední stranu trupu.

Bránice představuje hlavní dýchací sval, který rozděluje hrudní a břišní dutinu. Správné hluboké dýchání bránicí podporuje relaxaci a podílí se na zakořenění a stabilitě celého těla.

Pánevní dno stabilizuje páteř v její bederní části a při správné funkčnosti podporuje a reguluje správný chod vnitřních orgánů i jejich procesů. V průběhu dnešního života však na své tělo a jeho správné použití zapomínáme.

Praxe tchaj-ťi čchűan nabízí jednu z cest, jak opět celistvě pečovat o své tělo i přetíženou mysl.