Mysl, tělo, čas – tchaj-ťi v nás

Mysl, tělo, čas – tchaj-ťi v nás

 

Na základní uvolnění a spouštění váhy není možné použít sílu nebo svalový tlak. Usednutí a stabilizace těla probíhá přirozeně v souladu s dechem, celkovým srovnáním základní osy – páteře, gravitačními silami a svalovým uvolněním. Cvičenec tchaj-ťi uvolňuje napětí z vrcholků těla – hrudníku, ramen, loktů, kolen.

Sedněte do kyčlí, uvolněte bedra, povolte pas i třísla a pusťte kolena vpřed. Dýchejte volně skrz celý trup a nohy. Centralizujte tělo přes uvolněný prázdný hrudník a plný pas. Během cvičení tchaj-ťi pracujeme s myslí, se záměrem, ten se pak snažíme celistvě zobrazit v pohybu těla. Tělo jako celek s kostmi, svaly a klouby je pouze prostředek realizace.

Tchaj-ťi stoje a postoje učí tělo člověka základním statickým návykům, které se přenáší do následné dynamiky. V postojích budujete tvar, formu a funkční prostor lidského těla. Během tréninku postojů, lze spojovat mysl a tělo při volném hlubokém bráničním dechu. Základní nácvik postojů rovněž rozvíjí a aktivuje hluboký stabilizační systém páteře (HSSP).

Zároveň i pokročilý student by měl neustále pracovat na rozvoji síly a stability nohou, tělo je tak vedeno v těžším terénu a musí se neustále kontrolovat a dorovnávat, což prospívá plynulosti, stabilitě i uvědomění a procítění pohybu.