Jak tchaj-ťi pomáhá uzdravovat

Jak tchaj-ťi pomáhá uzdravovat

 

Tchaj-ťi čchűan je starobylý čínský ucelený systém zdravotního a bojového cvičení, které pomáhá vyrovnanosti mysli, těla i duše člověka. Tchaj-ťi je vděčným pomocníkem při utužování zdraví. Jemné cvičení bourající zažité standarty běžného stereotypního pohybu pomáhá a zlepšuje funkce organizmu, podporuje koordinaci pohybu, zlepšuje rovnováhu, omlazuje pohybový aparát a přirozeně prokrvuje celé tělo. Cvičení Tchaj-ťi čchűan je vhodné pro všechny věkové kategorie. Tchaj-ťi čchűan lze cvičit po celý život. Tchaj-ťi je účinnou prevencí i lékem. Často je nazýváno čchi-kungem v pohybu pro své zaměření na přítomnost, být její součástí, relaxovat a nenásilně splynout s celkem.

Při Tchaj-ťi čchűan dýcháme volně a přirozeně, pohyby jsou většinou kruhové s důrazem na uvolnění kloubů, svalů a šlach. Zásadní je zbavení se napětí, přenášení váhy a vnímání těžiště a středobodu těla – tan-tchienu (podbřišku). Všechny pohyby jsou celistvé a vycházejí z tohoto centra. Tchaj-ťi čchűan má jasný princip průchodnosti, který je nutné dodržovat, avšak forma cvičení u každého člověka se odvíjí z individuálního napětí v těle, stavby kostry a vývoje kostí, svalů a šlach. Tchaj-ťi čchűan není lineárním cvičením, jedná se o vnitřní umění. Proto každý začátečník následuje formu a počíná sledovat děje uvnitř svého těla.

V Tchaj-ťi čchűan platí dvojnásob: „ Je nutné investovat do ztráty, pak je umění nechtěné a dokonalé“. Cvičení Tchaj-ťi je přirozenou prevencí i lékem. Při cvičení Tchaj-ťi čchűan se člověk snaží zprůchodnit a správně cirkulovat životní energii čchi ve svém těle. Pravidelné cvičení harmonizuje, odbourává bloky, uvolňuje a pomáhá tělu přirozeně fungovat, zároveň předchází vzniku chronických onemocnění, depresi nebo zranění svalů a šlach.

Pro Tchaj-ťi čchűan není třeba žádné vybavení, jedná se o velmi levné cvičení, avšak o to více je vyžadováno soustředění a vnímání. Trénink Tchaj-ťi čchűan začíná rozcvičkou a strečinkem, kdy uvolňujeme páteř, klouby, protahujeme svaly, vnímáme svůj dech, zklidňujeme se a předehříváme celé tělo. Poté přichází čchi-kungové cvičení nebo základní pohybový nácvik ve formě navíjení hedvábí a končí se klidným procvičením forem. Pravidelným procvičováním forem v relaxačním soustředěném a pomalém nádechu zajistíme tělu rovnováhu, protažení a flexibilitu.

Čínské, japonské, korejské i americké studie jasně prokazují, že lidé, kteří začali pravidelně cvičit Tchaj-ťi čchűan, po 3 měsících viditelně zvětšili svou sílu i rozsah pohybu (o 30% v nohách a dolní části těla, o 25% v rukách a horní části těla). Tchaj-ťi čchűan procvičuje a posiluje bez cizích zátěží a závaží rovnoměrně dolní končetiny, svaly břicha i zad, horní končetiny, úpony i kloubní usazení. Tchaj-ťi u člověka snižuje riziko pádů a ztrátu rovnováhy, zlepšuje sílu a pružnost. (Studie Stanford 2006). Dle revmatologů a ortopedů Tchaj-ťi čchűan snižuje bolesti, zlepšuje kloubní hybnost (Studie American College Tuft 2008). Tchaj-ťi snižuje dopady a působí proti vzniku artrózy (Studie Alternativní léčby Korea 2008).

Tchaj-ťi čchűan podporuje:

 

flexibilitu
rovnováhu
aerobní kondici
hluboké dýchání
snižuje bolest zad
vyrovnaný krevní tlak
zvyšuje hustotu kostí
udržuje pravidelný srdeční rytmus
zlepšuje kloubní rozsah, odolnost a hybnost