Fenomén tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen

Fenomén tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen

 

Obecně je cvičení tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen metoda pro  vlastní kultivaci a cvičení , s níž se dá nalézt klid v pohybu, relaxace, uvolnění  a přirozenost vlastní existence.  Dle taoistické nauky je nutno kombinovat a harmonizovat protiklady jin a jang, dosahovat harmonie v přítomnosti. Pohyby v tchaj-ťi jsou kruhové, nenásilné a celistvě reprodukované skrz tělo jako celek. Člověk se pokouší o ne-usilování, existenci uvolnění a průchodnost.

Energie čchi (qi) může tak přirozeně plynout skrze lidské tělo bez bloků a překážek, což má za následek přirozené fungování všech orgánů i emocí. Pomocí tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen člověk kultivuje svou vitální energii, regeneruje tělo a čistí mysl. Život tak nabývá plnosti a jemnosti. Lidé v praxi tchaj-ťi pozvedají ducha a stávají se plnohodnotnou součástí bytí. Tchaj -ťi každému člověku měří spravedlivě a individuálně.

Všechny části těla se tak spájí v jeden celek fungující ideálním způsobem. Dech je klidný a hluboký. Dech prochází tělem velmi jemně. Pomalý uvědomělý pohyb tchaj-ťi šetrně protahuje klouby, svaly a šlachy. Lidské tělo má čas na všechny potřebné procesy existence. Stav mysli ovládá celé tělo i procesy uvnitř. Měkkost a houževnatost jsou základními cestami tchaj-ťi k dosažení celistvosti a průchodnosti.