Dbejte o své zdraví pomocí tchaj-ťi čchűan Čchen

Dbejte o své zdraví pomocí tchaj-ťi čchűan Čchen

 

Stále více lékařů se shoduje, že pravidelné cvičení čínského vnitřního bojového a zdravotního systému tchaj-ťi (tchaj-ťi čchüan, Taijiquan, Taiji, Tai Ji Quan, T’ai Chi Ch’uan, Tai chi, tajči, tai-či) může zlepšit koordinaci pohybu, uvolnit tělo, posílit mysl i kardiovaskulární zdraví.

Tchaj-ťi čchűan (taijiquan) stylu Čchen (Chen) svými účinky šetří a zároveň posiluje činnost srdce a celého oběhového systému. Pravidelné cvičení tohoto umění pocházejícího z Číny z provincie Chenan (Henan) z vesnice Chenjiagou (Čchenťiakou) má za následek snižování a zklidnění systolického i diastolického krevního tlaku.

Zároveň tchaj-ťi styl Čchen posiluje odolnost lidského organizmu při fyzické zátěži. Tchaj-ťi čchűan svým jemným terapeutickým naturelem prospívá zejména starším osobám a seniorům, kteří nemohou pro svá pohybová omezení provádět klasická rázová a vytrvalostní aerobní cvičení. Pravidelné cvičení snižuje tlak v kloubech a tlak na dílčí komponenty páteře.

Tchaj-ťi opravuje jednostranný pohyb a neuvědomělé vyvěšování a ochabování těla při automatizmech lidského života. Postupem cvičení dochází ke zlepšování prostorové orientace a vnímání podstaty rovnováhy a zdravého pohybu. Tchaj-ťi také pomáhá člověku oprostit se od uměle nashromážděného stresu a získat nadhled a sílu k překonání životních zkoušek a překážek.