Cvičení tchaj-ťi čchűan vhodné pro seniory

Cvičení tchaj-ťi čchűan vhodné pro seniory

 

Tradiční bojové umění tchaj-ťi čchűan stylu Čchen prokazuje své přínosy pro lidské zdraví, jak v programech prevence, tak i v rehabilitační oblasti. V oblibu se tento čínský systém svou přizpůsobivostí a neinvazivními metodami, dostává u lidí v jakémkoli věku.

Tchaj-ťi pomáhá lidem, zejména seniorům, kteří trpí závratěmi. Člověk se při poruchách rovnováhy každodenně setkává s nedostatečnou koordinací pohybů, s potížemi při chůzi a zároveň častými bolestmi svalů a kloubů. Velká část těchto nesnází samozřejmě ulpívá na věkově starších generacích. Konvenční metody západní medicíny mnohdy nejsou schopny tyto obtíže zmírnit ani odstranit.

Poklidné cvičení tchaj-ťi se tak opět dostává do širšího hledáčku veřejnosti. Souhra celého masivu těla skrz těžiště a jeho váhu je dosahována pomocí celkové relaxace a koncentrace na právě prováděný pohyb. Bourání navyklých pohybových stereotypů a chyb při držení kosterního skeletu podporuje přesnost a uvědomění si vlastního těžiště a přenosu váhy. Mysl se tak učí přesnosti, soustředění a ekonomii koordinace.

Při pravidelném cvičení se člověk učí šetrně používat své klouby, svaly a uvolňovat toliko aktuální psychický stres, který v návaznosti ovlivňuje celkový fyzický chod organizmu.