Chen Fa Ke – zrod nové formy Xin Jia

Chen Fa Ke – zrod nové formy Xin Jia

Čchen Fa-kche (Chen Fake)
Mistr čchen tchaj-ťi (1887 – 1957) 17. Generace z vesnice Čchen tia kou (Chenjiagou) pravnuk Čchen Čchang-singa a pradědeček Chen Xiaowanga. Čchen Fa-kche byl ve svém dětství dost nemocný a slabý. Ze začátku Čchen Fa-kche tchaj-ťi cvičil spíše z povinnosti a s jemným nezájmem. Teprve poté, co zjistil, že dědičný titul „nositele korouhve“ z jeho otce má zdědit ten, který prokáže nejvíce zájmu a smysl pro dlouhodobý hluboký trénink a studium, začal se snažit.

Čchen Fa-kche (Chen Fa Ke) začal cvičit pravidelně odkaz a klenot své rodiny čchen (Chen) z vesnice Čchen tia kou čchen tchaj-ťi. Díky nesporné píli, pokoře a vůli ve vnitřním bojovém umění tchaj-ťi čchüan si postupně dokázal zlepšit a upevnit své zdraví. Se svým příbuzenstvem tvrdě trénoval tchaj-ťi a svým zápalem a odhodláním se stal už v sedmnácti letech uznávaným mistrem.

V roce 1928 odešel mistr Čchen Fa-Kche (Čchen Fakche) učit Tchaj-ťi čchüan do Pekingu. Čchen Fa-kche více než 20 let žil a učil čchen tchaj-ťi v Pekingu. Rozšířil Čchen Tchaj-ťi čchüan z vesnice Čchen-ťia-kou (Chenjiagou) a umožnil mnohým poznat alespoň trochu z tohoto krásného vnitřního bojového umění.

Mnoho žáků z celého světa přijíždí neustále studovat vnitřní bojové umění Tchaj-ťi čchüan do vesnice Čchen-ťia-kou. Po světě rovněž putují čtyři mistři, kteří šíří tradici rodiny Čchen Tygři z Čchen-ťia-kou – Čchen Siao Wang (Chen Xiaowang), Ču Tchien Cchaj (Zhu Tiancai), Wang Sien An (Wang Xian) a Čchen Čeng Lej (Chen Zhenglei), vyučují Tchaj-ťi čchüan i za hranicemi Číny.

Čchen Fa-kche (Chen Fake) sestavil podle staré formy Lao ťia (Lao jia Yi lu, Lao jia Er Lu) novou formu (chentaiji) o 83 formách Sin-ťia (Xin jia).

(Xin jia) Sin-ťia – sestava nové forem (chentaiji) čchen tchaj-ťi zahrnuje složitější čchan-s´-kung (chan si gong– spirálovité pohyby), víc (fa jing) fa-ťing (projevů výbušné energie), víc (qinna) čchin-na technik (páky) a je kompaktnější, s více detaily.

Čchen-ťia-kou Tchaj-ťi čchüan je vysoce propracované vnitřní bojové umění s použitím energie čchi (qi), které pomáhá rozvoji a seberealizaci člověka ve dvou rovinách. Zlepšuje jeho mysl, zdraví a zároveň trénuje schopnost sebeobrany a uvolněného rehabilitačního regenerujícího pohybu.