Jak na bolesti kloubů a zad pomocí čínského cvičení tchaj-ťi

Jak na bolesti kloubů a zad pomocí čínského cvičení tchaj-ťi

 

Dokonce i při triviálním a jednoduchém pohybu nebo nevhodné poloze páteře v průběhu stabilizace jsme schopni si zablokovat přirozenou funkčnost těla. Správné a korektní používání hlubokého stabilizačního systému páteře nás chrání před zraněním a jednostranným přetížením.

Pokud při jakékoli manipulaci horních končetin jako je zdvih, uchopení, statické i dynamické přenášení spínáme soubor vnitřních svalů a opíráme se vyváženě o vlastní stavbu kostry, ulehčujeme významně páteři a horní polovině těla. Časté jednostranné manipulace mají za následek tuhnutí zad a svalového systému horních končetin. Časem se páteř začne proti jednostrannému pohybu kompenzovat a deformovat, svaly zad se pod fyzickým přetížením stahují a hluboký stabilizační systém páteře ochabuje. Tělo počíná křehnout a slábnout, cesty krve, lymfy se blokují a úží.

Jak tedy na bolesti kloubů a zad pomocí čínského cvičení tchaj-ťi. Správný celistvý pohyb tchaj-ťi zajišťuje dostatečné prokrvení a správnou přirozenou průchodnost vyživovacích cest. Lidské tělo se rozvolňuje a posiluje rovnoměrným způsobem. Pohyb i stoj začíná používat svalový korzet těla ekonomickým a šetrným způsobem. Člověk prospívá a žije naplno. Mysl, duch i tělo fungují v součinnosti.