2014 Čínský rok zeleného dřevěného koně

2014 Čínský rok zeleného dřevěného koně

 

Rok dřevěného koně začíná 31. ledna 2014 a bude trvat do 18. února 2015. Za jeden kalendářní rok, tedy za 365 a čtvrt dne oběhne Měsíc kolem Země přibližně třináctkrát. Tento počet ovšem není přesný, délka roku není beze zbytku dělitelná dobou trvání jednoho měsíce. Proto se čínský nový rok začíná pokaždé trochu jindy, vždy se jedná o jiné datum na přelomu ledna a února. Vždy to však musí být novoluní! Jednou za čas se do čínského kalendáře přidává přestupný měsíc, aby se tyto posuny vyrovnaly. Čínský nový rok 2014 připadá na 31. leden, přestože novoluní můžeme najít v kalendáři již 30.ledna 2014. Nov totiž nastane ve 22:38 našeho středoevropského času.

V Číně a dalších zemích Dálného východu je však díky existenci časových pásem ve stejné době již časné ráno dne 31. ledna! A to znamená, že je čas vytáhnout červené dekorace a slavit příchod nového roku – červená je totiž ve východních zemích tradiční barvou štěstí, proto je neodmyslitelnou součástí novoročních oslav! Kůň je svou povahou šarmantní, galantní a pozorný. Má smysl pro humor a dokáže pobavit celou svou společnost. Má rád přímé a upřímné jednání, praktický způsob práce a celkovou nezávislost. Je však velmi náladový a křivdy si v sobě nosí velmi dlouho. Rok koně se bude odehrávat přesně v duchu této tradice.Podrobnosti vám prozradí Čínské horoskopy.

V čínském zvěrokruhu se kromě dvanácti znamení v podobě zvířat zároveň střídá pět živlů – oheň, voda, země, kov a dřevo. Zkombinováním dvanácti znamení a pěti živlů vzniká šedesát zcela jedinečných kvalit, kterým jsou zasvěceny jednotlivé čínské roky. Každá z těchto kombinací se zopakuje vždy až po dlouhých 60 letech, tedy po víc než dvou třetinách průměrného lidského života.

Rok Koně může být stejně jako ostatní čínské roky zasvěcen kterémukoliv z pěti čínských živlů. Naposled to byl v roce 2002 Vodní Kůň, v roce 1990 Kovový Kůň, rok 1978 byl zasvěcen Zemskému Koni a rok 1966 Ohnivému Koni, který je prý ze všech pěti Koňů nejchytřejší a nejšlechetnější. V roce 1954 jsme měli rok Dřevěného Koně, jehož zrozenci budou letos slavit své šedesátiny. Živel dřeva znamená ve východní filosofii růst, expanzi, postup nahoru a kupředu. Má vlastnosti stromu, který se dere do výšky s velkou energii a odhodláním, který roste, je pevný, silný a protéká jím životodárná míza. Tento živel bývá symbolizován zelenou barvou. Vlastnosti dřeva a znamení Koně se v mnoha svých vlastnostech navzájem umocňují a ještě víc posilňují. Oba dva se neúprosně a rychle ženou kupředu, a to bývá typické i pro roky Dřevěného Koně a lidi v něm narozené. Tito zrozenci jsou velmi odvážní, bojovní, vytrvalí a neústupní.

Kůň je svobodymilovný, energický, nezávislý a přímý. Nechybí mu odvaha a podnikavost.  Rok dřevěného koně bude rychlý, expanzivní a bujný. Prořítíme se jím cvalem. Odmění všechny s čestným smýšlením a smyslem pro disciplínu, neboť tu má kůň rád. Mottem roku 2014 bude týmová spolupráce. Pokud se chcete prosazovat, dělejte to v týmu, jinak nebudete tak moc úspěšní. Rok dřevěného koně se navíc báječně hodí pro cestování, večírky a společenské akce. Kůň je velmi vášnivé znamení. Má cit pro romantiku, svádění, dokáže být velmi okouzlujícím partnerem.  Kůň má rád úzké rodinné vztahy.

Rok koně bude rokem plným výzev. Při řešení problémů však nezapomeňte na praktičnost, flexibilnost a kretaivitu. V tomto roce bude platit víc než kdy jindy, že štěstí přeje připraveným. Tvrdá práce a kreativní inovace budou mít díky roku koně dlouhodobý pozitivní dopad.  V roce koně mohou na povrch vyplavat různá tajemství a temné stránky lidské povahy. Pokud však zůstanete upřímní a otevření ve svých citech, dočkáte se mimořádné odměny ve formě svobody a uzdravení.