Jak tchaj-ťi pomáhá páteři

Jak tchaj-ťi pomáhá páteři

Páteř je oporou našeho těla, drží hlavu, trup a umožňuje nám pohyb. Velmi důležité pro zdravou páteř je správné držení těla. Nenese jen naši vlastní hmotnost, ale i všechny tašky, batohy a ostatní břemena, která s sebou dennodenně taháme. Zakřivení páteře do tvaru S umožňuje vzpřímenou chůzi a tlumí otřesy, jenže my si každý den tvar páteře rasujeme nesprávným držením těla, špatným sezením a nedostatkem pohybu.Páteř tvoří nosnou oporu a pohyblivý pilíř celého těla. Je složena z částí segmentů (krčního C1–C8, hrudního Th1–Th12, bederního L1–L5, křížového S1–S5 a kostrčního 1 Co).
Cvičení tchaj-ťi se zabývá zprůchodněním kloubů, zesílením kostí, uvolnění svalů a spravným používáním celého nosného systému těla včetně páteře. Průchodnost mysli a cirkulace životní energie čchi ve správně postaveném těle. Všechno souvisí se vším a bolesti páteře často zapříčiňují vážné problémy, které už se ignorovat nedají. Problémy s bolestí zad už bohužel dávno nesouvisejí se stářím. Mladí lidé mezi 11 a 20 lety si stěžují čím dál tím víc na bolesti zad. Na vině je samozřejmě nezdravý životní styl a lenost s tím cokoliv dělat.
Držení těla se dá výrazně zlepšit, ale je to dlouhodobá práce. Celý systém tchaj-ťi pracuje s celou strukturou zdravého stoje a pohybu. S držením těla úzce souvisí psychika. Pravidelný trénink tchaj-ťi pozvedává náladu a zvyšuje trpělivost a nadhled při řešení nejrůznějších životních úkolů. Problémy s bolestí zad už dávno nesouvisejí se stářím. Už mladí lidé mezi 11 a 20 lety si stěžují čím dál tím víc. Na vině je samozřejmě nezdravý životní styl a lenost s tím cokoliv dělat. Cvičte tchaj-ťi a bojujte proti přetížení a tuhnutí páteře i kloubů.
Zdravá záda a páteř s tchaj-ťi

Pečujte o své zdraví s tchaj-ťi (taiji, tai chi, tajči)

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Jak tchaj-ťi pomáhá páteři - Časopis Vnitřní síla - […] Taiji Chen Style Nová Paka  (článek Jak tchaj-ťi pomáhá páteři a Tchaj-ťi a zdravé držení […]