Tchaj-ťi – hledání středu a osy

Tchaj-ťi – hledání středu a osy

 

Základním prvkem při cvičení tchaj-ťi je správně srovnat a uvolnit tělo. Při praxi tchaj-ťi používáme vždy celé tělo a jeho váhu. Pokud nezklidníme mysl, nemůžeme se zajímat o vyrovnání a nápravy těla. Mysl je schopna přehlušit svým proudem dokonce i lidskou potřebu, natož vnímání rozložení váhy a konstrukci těla.

Ze začátku si musíme uvědomit střed, osu nebo centrum, chcete-li, zkrátka konstantu podle, které a ke které vztáhneme úpravy lidského těla. V tchaj-ťi používáme základní centrum v tan-tchienu (dantian) v podbřišku. Základní svislou osou je páteř, její zavěšení na temeni hlavy k nebi a prodloužení skrz spuštěnou kostrč do země. Koordinace pohybu je vždy sepnuta z mysli a řízena z pasu. Nohy jemně a rozvážně kráčejí po prostoru a zakořeňují se, trup je nesen zavěšený na vrcholku hlavy a v ramenech stejno-straně nesený a sedlý v kyčlích a bocích.

Ovšem nesmíme podléhat myšlence, že vše půjde hned a jednoduše. Rovnání do správných pozic a provádění koordinovaného přesného pohybu je práce, která trvá roky. Nicméně děláme to pro zdraví.