Tchaj-ťi čchüan pro zdravotně postižené lidi s handicapem

Tchaj-ťi čchüan pro zdravotně postižené lidi s handicapem

 

Tchaj-ťi je v podstatě opakem aerobiku. Namísto kloubně a vazivově nekontrolovaného rychlého pohybu se skákajícím povrchovým dechem se lidé snaží zpomalit pohyb do soustředěné koordinace v závislosti na přirozeném chodu organizmu. Celistvý vedený pohyb tchaj-ťi se ukazuje jako výborné cvičení pro děti, sportovce, těhotné ženy, seniory i pro lidi s pohybovým postižením či handicapem. Tchaj-ťi masíruje a prokrvuje vnitřní orgány, zlepšuje krevní oběh a povzbuzuje činnost srdce. Tchaj-ťi se v rodině Čchen předává už staletí z otce na syna.

Prastaré umění bylo vyvíjeno staletí, kdy se nenásilně splétaly cesty bojového umění, sebeobrany, relaxace, meditace, tradiční čínské medicíny, rehabilitace, fyzického i psychického cvičení. Mnoho lékařů, mistrů, fyzioterapeutů, trenérů, léčitelů i běžně cvičících studentů Tchaj-ťi čchüan Čchen se shoduje, že tchaj-ťi je všestranná přirozená práce s myslí a tělem člověka vedoucí k přirozenému zdraví a bytí. Pomocí tchaj-ťi člověk rozvíjí a pěstuje svou životní energii čchi, která tak může cirkulovat a volně plynout skrze zdravé a silné lidské tělo.

Říká se, že nemoc je důsledkem špatné cirkulace čchi v tělesných orgánech. Jakmile se čchi srovná a blok zmizí, průchodné tělo samo zahajuje léčebný proces. Tchaj-ťi je svými podmínkami velmi nenáročné. Praktikovat tchaj-ťi lze vestoje, vsedě i vleže. Mnoho vozíčkářů a handicapovaných lidí po různých úrazech se uchyluje ke cvičení a praxi tchaj-ťi pro jeho brzké pozitivní benefity. Tchaj-ťi nenamáhá tvrdě klouby, svaly, vaziva, šlachy ani páteř. Hluboký klidný dech a koordinované pohyby mohou zlepšit zdravotní stav, odbourat bolesti zad, chronické zranění kloubů i vysoký tlak. Tchaj-ťi podporuje práci obou hemisfér mozku, trávicího ústrojí i rovnováhu. Tchaj-ťi je velmi bezpečné a univerzální.

Mistr Chen Xiaowang říká: „Dýchejte volně a přirozeně, dech je odpověď na otázku požadavků lidského těla. To je zásadní. Dýchání je Váš nejlepší a nejupřímnější přítel.“