Seminář s mistrem tchaj-ťi čchűan (taiji quan) Chen Ziqiang – Horšovský Týn a Praha

Seminář s mistrem tchaj-ťi čchűan (taiji quan) Chen Ziqiang – Horšovský Týn a Praha

 

Tento víkend proběhl v sobotu v Horšovském Týně a v neděli v Praze seminář s mistrem Chen Zhiqiang (Čchen Č‘-čchiang je přeborníkem Číny v řadě disciplín, ředitelem rodinné školy v Chenjiagou, synem mistra Chen Xiaoxing). Seminář byl takřka poeticky nazván „Májové vhledy do vybraných technik stylu Chen“. Mistr je však známý pro svá důkladná rozcvičení, nad kterými by kroutil hlavou i zkušený lektor celostního strečinku, tak už na začátku semináře mnozí začali trpět. Jde přece jenom o bojové umění.

První den v Horšovském Týnu tak rozehřátá prokrvená těla a soustředěné mysli mohl Chen Ziqiang vést po stezkách vybraných technik Starého stylu – Lao jia Yi-Lu i skrz základy Tuishou (přetlačování rukama). Celý víkend odborně vedl a překládal známý sinolog Vít Vojta, který je zároveň osobním žákem velmistra Chen Xiaowanga, který je mimochodem strýc mistra Chen Ziqianga. Setkání tchaj-ťi čchűan (taiji quan) začalo přivítáním mistra chlebem a solí v tradičních krojích a ochutnáváním výborných domácích cukrářských laskomin. Seminář dokonce nabídl i sestavu s mečem, kterou mistr Chen Ziqiang potvrdil svůj vhled a ovládání umění tchaj-ťi čchűan. Den byl zakončený společným obědem a besedou v místním hostinci a návštěvou staré věže – rozhledny uprostřed starobylého náměstíčka před Horšovským Zámkem.

Druhý den v Praze se pozornost zaměřila na vybrané techniky ze stylu Nového – Xin Jia a seminář opět skončil základy „přetlačování rukama“ Tuishou, kde si zúčastnění měli možnost lámat zápěstí a zkoušet techniky qinna. Nedělní odpoledne s mistrem tchaj-ťi čchűan stylu Čchen Chen Ziqiangem skončilo besedou a obědem v restauraci specializované na rybí speciality. Velké díky patří mistru Chen Ziqiangovi za trpělivost a neúnavnost při osvětlování tchaj-ťi, vždy připravenému a moudrému Vitu Vojtovi a všem šikovným a obětavým organizátorům, cukrářkám a samozřejmě cvičícím.

 

Laojia, Xinjia, sword Chen Ziqiang

Tchaj-ťi – master Chen Ziqiang Horšovský Týn

 

 

 

 

 

 

Tchaj-ťi zdar.